Yhden äitin turinoita

Lapsiperheen arkea aatteenpunaisten lasien läpi.

sunnuntaina, maaliskuuta 05, 2006

Kuntaliitoksista

Rauma käy vähän väliä jonkun kanssa neuvottelua kuntaliitoksista, ja ihan pistää miettimään, missä mittakaavassa ne on hyvä juttu. Jotenkin en vaan näe mieltä suunnitellussa Rauma-Laitila-Uusikaupunki-suurkunnassa. Se tuntuu hölmöltä, kun kyseessä ei ole edes naapurikunnat ja hajonta olisi niin suuri. Palvelukeskukset pitäisi säilyttää kuitenkin, ainut mikä pienenisi olisi tietenkin hallinto. Mutta voiko tuo olla asukkaiden etu? En oikein jaksa uskoa. Sen sijaan nyt meneillä olevat Rauma-Kodisjoki-neuvottelut ovat minusta ihan fiksu juttu. Kodisjoella on n. 600 asukasta, olen monesti hämmästellytkin niin pienen kunnan olemassa oloa. Ja puihin menneet Lappi-Rauma-keskustelutkin kuulostivat minusta ihan järkeviltä. Mutta niin kuulosti syy neuvottelujen loppumisestakin. Raumahan koitti hyötyä selvästi Lapin kustannuksella, ja napata leijonan osan porkkanarahoista, jättäen Lapille vain armopaloja. Toivottavasti nyt meneillä olevat neuvottelut ovat tasapuolisemmalla pohjalla.

Taannoin Luvian työväenyhdistyksen väki pohti Luvian tilannetta, ja todettiin, että luontevin suunta olisi Poriin päin, kuulutaanhan siihen talousalueeseen. Mutta lähes yksimielisiä oltiin myös siitä, että se olisi sen Luvian loppu. Ensimmäisten vuosien kaunistelujen jälkeen määrärahat vähenisivät syrjäseuduille ja palvelut vietäisiin pikkuhiljaa pois. Niin kävi Ahlaisille, kun se liittyi Poriin. Tosi siitä on jo toistakymmentä vuotta aikaa, joten tilanne ei ole aivan vertailukelpoinen. Mutta tuskin kaikki on siltä ajalta muutunut.

Yleisesti ottaen olen miettinyt, että kenen sitten kannattaa liittyä yhteen ja minkä kunnan kanssa. Pienten kuntien liittyminen suuriin kaupunkeihin on vähän riskipeliä, voi käydä kuten Luviallakin pelätään. Olisiko sitten kahden pienen kunnan yhdistyminen ratkaisu? Miten kävisi vaikka jos Luvia ja Eurajoki yhdistyisivät? Vaikea sanoa, mutta minusta tuntuu, että se voisi jollain tasolla olla toimivakin vaihtoehto. Tosin silloin olisi vaikeampi päästä sopuun pikkuseikoista, kuten hallinnollisesta keskuksesta. Kaupunki-kunta-yhdistymisessä luonnollisesti kaupungin keskus jää pääkeskukseksi ja melkeinpä varmasti myös kaupungin nimestä tulee uuden kuntaliitoksen nimi. Niin kävi ainakin Ulvila-Kullaalle ja monille, monille muille lähivuosina yhdistyneille.

Eurajoen ja Lapin demarit ovat jo vuosia leikitelleet ajatuksella kuntaliitoksesta, joka päätyisi yhteisen Lapijoen syntyyn. Palaakohan Lappi uusiin neuvottelukyselyihin Rauman neuvottelun kariuduttua? Olisihan se aika komeeta jos Lapijoki pääsisi kunnaksi Suomen kartalle :)